Идеи за Великденски интериор

09 апр 2015 : 04:39
1. Почистване на дома
За Великден трябва да започнете да се подготвяте от Велики четвъртък. Следвайки традициите на нашите предци, трябва да станете още по изгрев слънце и да се заемете с основното почистване на дома си. Постарайте се да премахнете всичката натрупала се през зимата мръсотия, като не пропуснете нито един ъгъл. Старателно измийте подовете, стените и прозорците. С този ритуал вие все едно гоните злите духове от дома си и предотвратявате болестите и нещастията.
На този ден преди изгрев слънце, нашите предци са отивали на баня, за да се измият. Сряда вечер те пускали в съд с вода сребърна монета, а на сутринта са се измивали с тази вода. Смятало се е, че този ритуал ще донесе на човек здраве през цялата година, защото на Велики четвъртък водата отмива всички болести и предпазва от неприятности.
От Велик четвъртък се започва и с подготовката на великденската трапеза – тогава се пекат козунаци и сладкиши, боядисват се яйца. Помислете за ястията предварително – по традиция масата на Великден трябва да е много красива и отрупана с гозби.

2. Промяна на интериора
Има способ, който обещава късмет (и пари) през цялата година – успехът ще е толкова по-голям, колкото повече неща промените в дома си (може и само да смените местата на някои мебели и детайли). Разбира се, не ви предлагаме напълно да промените обзавеждането си. Можете просто да вземете нови завеси или пердета, да смените покривките на леглото, калъфите, декоративните възглавници. Като стана въпрос за завеси, хубаво е да имате най-малко два чифта пердета за всеки прозорец – летни и зимни. Летните завеси трябва да са малко по-плътни от зимните и да радват окото със светли ярки цветове.
За великденския интериор е най-добре да използвате тъкани в пастелни нюанси с деликатни цветни мотиви, като по този начин ще създадете усещане за пролетна топлина в дома си.
Откажете се от традиционната снежно бяла покривка – тя наистина изглежда тържествено, но придава усещане за старинност и скованост. В магазините сега може да намерите покривки в най-невъобразими ярки цветове – лимонено, ярко зелено, оранжево… Добре изглеждат и карираните покривките, както и тези на широки ивици. Само не забравяйте, че синият цвят убива апетита, така че не купувайте покривка в какъвто и да е син нюанс.
Ако умеете да шиете, то трябва да се възползвате от това си умение и да създадете неповторими елементи за празничния си декор. Например, може да украсите празничната покривка и салфетките с великденски мотиви – шарени яйца, свещи, цветя, пиленца, зайчета, ангелчета. Изненадайте семейството и гостите си с вашите умения – на всички ще им бъде много хубаво да използват нещата, които сте направили със собствените си ръце.

3. Великден – време за цветя
Великден е прекрасен повод да украсите дома си с различни цветни композиции, които не само се правят лесно, но са и сравнително евтини. Например, към лалета и нарцисите, които се продават във всички магазини за цветя, може да добавите свежи клонки.
Първо украсете всекидневната, така че всеки, който влезе в дома ви, да може да се полюбува на красивите цветя. Без значение от големината на букета, той трябва да създава усещане за празник, както у вашите гости, така и у вас и семейството ви.
Не забравяйте да украсите с цветя и трапезарията, където ще празнувате. Може да използвате няколко малки цветни букета или просто да поставете във ваза върбови клонки. За да създадете истинска празнична атмосфера, украсете с цветя масата. Направете си красива цветна композиция с помощта на подходящ съд и напоена с вода гъба, на която да подредите цветята, клонките и останалите декорации.

4. Традиционна украса
Великден, разбира се, не може да мине без някои традиционни атрибути, като декоративни яйца, гнезда, фигурки на животни, свещи и други символи на празника. Отделете малко време и усилия и декорирайте дома си. Припомнете си с каква радост се включвахте в боядисването на яйца като дете и помолете децата си да ви помогнат!

Източник: zaneya.com

0 Коментари